ukenfrdeitptru

 Саме 10 червня відзначають день морозива, а все через те, що дослідники стверджують, що цього дня його почали продавати масово. А ось, коли саме з’явилися ці ласощі – достеменно не відомо.

Першими почали робити солодкий лід китайці, які тримали рецепт у суворій таємниці. Китайці вважали, що ремесла виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу. З шовком так і вийшло, а ось морозиво почали успішно виготовляти ще й араби, індуси та перси. Ще у IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, що доставляли з гірських вершин раби. Любив морозиво і римський імператор Нерон. У нас у давнину ніхто нічого і не чув про китайське морозиво, але холодненьке і солоденьке теж любили. Рецепт був простим: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами. Згодом почали додавати сухі родзинки чи абрикоси.
Першим європейським морозивником став італієць Франческо Прокопіо, який започаткував його продаж у Парижі влітку 1660 року. З того часу змінилося багато чого у рецептах морозива, але не змінилася наша любов до нього. Тому – смакуйте на здоров’я! І читайте книжечки! Про морозиво теж маємо, наприклад, ось ця, яка так і називається «День морозива» з чудовими ілюстраціями автора - Наталії Колпакової від видавництва "Веселка"!